Un periplu fascinant prin preferințele culinare ale președinților SUA, de la George Washington la Joe Biden, dezvăluie o istorie gastronomică la fel de diversă precum națiunea pe care au condus-o. De la preparate simple la delicatese sofisticate și fast-food, fiecare președinte a avut propriile sale slăbiciuni culinare, reflectând uneori și vremurile pe care le-au traversat.
Primii președinți: între simplu și rafinat (1789-1845)
În zorii Statelor Unite, agricultura era în plină transformare. Primul președinte, George Washington, savura clătite cu miere și unt, în timp ce Thomas Jefferson, autorul Declarației de Independență, prefera macaroanele cu brânză, o influență a bucătăriei franceze. James Monroe, al cincilea președinte, se delecta cu pui prăjit, o rețetă sudistă care a inspirat restaurante precum KFC și Popeyes. John Quincy Adams, primul președinte american fotografiat, prefera fructele proaspete, plantând chiar pomi fructiferi în curtea Casei Albe.
Razboiul Civil și Reconstrucția: porumb și slană (1845-1881)
Perioada dificilă a Războiului Civil a adus o austeritate și în farfuriile președinților. Porumbul, slanina, tocana de vită și varza murată erau alimentele de bază. James K. Polk prefera pâinea de porumb, iar Abraham Lincoln, cel care a abolit sclavia, era un mare amator de slanină. Andrew Johnson, succesorul său, se delecta cu popcorn, iar Ulysses Grant, general al armatei unioniste, prefera budinca de orez, refuzând să mănânce carne crudă.
Gusturi rafinate: cotlete de oaie și hering (1881-1929)
Revoluția industrială a adus prosperitate și diversitate culinară. Președinții se bucurau de mese somptuoase, inspirate de bucătăria europeană. Chester B. Arthur prefera cotletele de oaie, iar Grover Cleveland, singurul președinte cu două mandate neconsecutive, se delecta cu hering marinat. Theodore Roosevelt, un mare aventurier, savura fripturi suculente de vită, promovând chiar o lege pentru igiena cărnii.
De la desert rece la friptură bine făcută (1929-1989)
Marea Depresiune a adus din nou simplitate în alimentație. Herbert Hoover se delecta cu cartofi cu bezele, în timp ce Franklin Delano Roosevelt, președintele cu cele mai multe mandate, prefera sandvișurile cu brânză prăjită și hot dog. Harry Truman, cel care a folosit arma nucleară, prefera friptura bine făcută, iar Dwight Eisenhower, general în Al Doilea Război Mondial, era un fan al grătarelor. John F. Kennedy savura supa de scoici, iar Lyndon B. Johnson, președintele Războiului din Vietnam, începea ziua cu slanină.
Fast-food în noul mileniu (1989-2024)
Epoca modernă a adus cu ea și influența fast-food-ului. George H.W. Bush mânca sorici, Bill Clinton era un fan al cheeseburger-ilor, iar George W. Bush prefera pizza. Barack Obama, primul președinte de culoare, a încercat o dietă mai sănătoasă, dar nu a rezistat tentației cheeseburger-ilor și a înghețatei. Donald Trump, un cunoscut amator de fast-food, a fost fotografiat cu găleți de pui prăjit de la KFC și burgeri Big Mac. Joe Biden, actualul președinte, are o slăbiciune pentru înghețata cu vanilie și chipsuri de ciocolata.
Cine are cele mai bune gusturi?
Conform unui sondaj realizat de Max the Meat Guy, președinții republicani au obținut un scor de 58% pentru gusturile lor culinare, în timp ce democrații au primit doar 40,9%. Friptura de porc a lui William Howard Taft a fost cea mai apreciată, în timp ce friptura bine făcută a lui Harry Truman a fost considerată aproape necomestibilă.
De la preparate simple la meniuri sofisticate și fast-food, preferințele culinare ale președinților americani reflectă nu doar gusturile personale, ci și transformările sociale, economice și culturale ale Statelor Unite de-a lungul istoriei.
Sursa foto: Shutterstock/Profimedia